Το Πάσχα στην Κέρκυρα 1896

Το πρώτο ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, 1895-1896

[…] Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα από το ταξίδι του στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη στις 17 Μαρτίου, ο πατέρας και η οικογένεια έμειναν στο νησί για έναν ακόμα μήνα κάνοντας συχνές περιηγήσεις. Τότε μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ιδιαίτερες και εντυπωσιακές γιορτές του Πάσχα.

Την Πέμπτη πριν από το Πάσχα στην πλατεία μπροστά από την πόλη στήθηκε μια τεράστια και θορυβώδης αγορά αρνιών, η οποία συνεχίστηκε ακόμα και τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς το Μεγάλο Σάββατο σε κάθε σπίτι έπρεπε να σφάξουν ένα αρνί. Ο πατέρας κάθε οικογένειας έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να μην μείνει χωρίς αρνί η φαμίλια του.

Το Σάββατο ξημέρωσε ήσυχα και ήρεμα. Αλλά το μεσημέρι, γύρω στις 12, η σιωπή έσπασε ξαφνικά. Τα κανόνια στο φρούριο άρχισαν να χτυπούν και ο λαός στον δρόμο να φωνάζει και να θορυβεί. Μπροστά σε κάθε σπίτι έφεραν από ένα αρνί και οι χασάπηδες έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο κι έσφαζαν τα αρνιά στη μέση του δρόμου. Το αίμα έτρεχε παντού και μ’ αυτό το αίμα έκαναν το σημείο του σταυρού στις πόρτες. Η φασαρία ήταν ασυγκράτητη. Από τα παράθυρα των σπιτιών άρχισαν να πετούν διάφορα σπασμένα πράγματα. Στην Κέρκυρα έχουν μια παράξενη συνήθεια. Τα έπιπλα και τα σκεύη που έσπασαν κατά τη διάρκεια του χρόνου τα κρατούν για να τα πετάξουν όλα μαζί στον δρόμο, μια συνήθεια που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής του χρόνου πρέπει να πετάξουν από τα σπίτια οτιδήποτε παλιό και να πάρουν ένα καινούριο στη θέση του. Τώρα είχε έρθει η στιγμή. Ήταν σχεδόν επικίνδυνο να κυκλοφορεί κανείς στον δρόμο, γιατί μπορούσε να του έρθει στο κεφάλι καμιά σπασμένη καρέκλα ή κάποιο μεγάλο πήλινο σκεύος που μπορεί να ήταν και γεμάτο νερό, αν το κρατούσε.

Από το βιβλίο του Uuno Saalas Ταξίδια σε τρεις ηπείρους

Μετάφραση από τα φινλανδικά: Μαρία Μαρτζούκου

Φωτογραφίες: Silena Triviza