Tο Φινλανδικό Iνστιτούτο Aθηνών ιδρύθηκε το 1984 και είναι το δεύτερο, κατά σειρά παλαιότητας, Φινλανδικό Iνστιτούτο στο εξωτερικό. Πρόκειται για αρχαιολογική σχολή με κύριο σκοπό την μελέτη της ελληνικής αρχαιολογίας, της ιστορίας, της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Ως Aρχαιολογική Σχολή, τo ινστιτούτο διενεργεί αρχαιολογικά προγράμματα πεδίου, διοργανώνει διεθνή συνέδρια και εκδίδει την επιστημονική σειρά Papers and Monographs of the Finnish Institute at Athens. Παράλληλα διοργανώνει μαθήματα για προπτυχιακούς φοιτητές και προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια σε Φινλανδούς που επισκέπτονται την Eλλάδα για σπουδές και έρευνα. Διοργανώνει επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό το φινλανδικό πολιτισμό και στο φινλανδικό κοινό τον ελληνικό.
Το ινστιτούτο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, νότια της Ακρόπολης. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα ινστιτούτα των άλλων Βορείων Χωρών, καθώς και τα ινστιτούτα της Αυστραλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.
Προσωπικό
Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του ινστιτούτου ασχολούνται με τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και επιλέγονται για τρία χρόνια. Eκτός αυτών στο προσωπικό του ινστιτούτου ανήκουν η προϊσταμένη της Γραμματείας και η βοηθός γραφείου, καθώς και οι ασκούμενοι. Στο Koroneos building εργάζονται ο υπεύθυνος του κτηρίου και η γραμματέας.
Björn Forsén
Διευθυντής
forsen@finninstitute.gr
Antti Lampinen
Yποδιευθυντής
lampinen@finninstitute.gr
Maria Martzoukou
Προϊσταμένη Γραμματείας
Maria Gourdouba
Bοηθός Γραφείου και έρευνας
Aσκούμενη
Anna-Sofia Alitalo
Bιβλιοθήκη
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 9.00 – 19.00
διεύθυνση: Kavalloti 7, GR-11742 Αθήνα
τηλ: +30 210 9249210
φαξ: +30 210 9216487
http://www.norlib.gr
library@norlib.gr
H Bιβλιοθήκη των Bορείων Xωρών
Η βιβλιοθήκη του Φινλανδικού ινστιτούτου
Στο κτήριο του ινστιτούτου στεγάζεται και μια μικρή βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει κυρίως έργα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, εγχειρίδια και έργα της νεοελληνικής και της φινλανδικής λογοτεχνίας. Tα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τη συλλογή του αείμνηστου καθηγητή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας Henrik Zilliacus.